Prezentarea proiectului

Europa intalneste astazi un moment de transformare globala care determina o preocupare pentru propriul sau viitor. Intre timp, lumea se misca rapid, iar provocarile pe termen lung – globalizarea, presiunea exercitata asupra resurselor, imbatranirea - toate acestea se intensifica. Astfel ca, Europa poate reusi sa supravietuiasca daca actioneaza in mod colectiv, ca Uniune.

Regiunile au nevoie de o strategie pentru a depasi criza si slabiciunile structurale intr-un mod convingator, trebuie sa contribuie pentru a transforma UE intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, in conformitate cu liniile directoare ale UE (de exemplu Strategia Europa 2020), pentru a construi o structura bazata pe cunoastere, o economie cu emisii scazute de carbon cu niveluri ridicate de ocupare. Acest lucru necesită o analiză profundă a capacităților regionale care să conducă la identificarea în comun a setului de priorități pe care stakeholderii, politicile regionale de inovare și investiții ar trebui să fie axate pe scopul de a se pozitiona mai bine în economia bazată pe cunoaștere.

TRES s-a nascut cu scopul de a mobiliza capacitatea de inovare și potențialul regiunilor către o creștere inteligentă. Este un nod de politică inteligentă pentru schimbul de cunoștințe și cooperare la nivelul UE.

TRES, de asemenea, intentioneaza sa impulsioneze procesele de politica inteligenta cu scopul de a pregati regiunile pentru a face fata mai bine oportunitatilor si provocarilor si de a deveni competitive la nivel mondial prin oferirea de retete noi , promitatoare. TRES este construit pe un parteneriat multidisciplinar puternic reprezentand realitati si ecosisteme de inovare diferite. TRES aduce zece parteneri si noua regiuni in proiect, un parteneriat bine echilibrat din punct de vedere geografic, care formeaza un nod pentru generarea de cunostinte, transfer, cooperare regionala si inter-regionala puternica.

TRES propune o metodologie inovatoare asimilata unui "proces de gătit" pentru a atinge aceste obiective și rezultate. În procesul de gătit tradiția este amestecata cu specializarea, inovarea și creativitatea, rezultand mai presus de toate un spatiu de invatare, elaborare si transformare asa cum ar fi rolul regiunilor in procesul de dezvoltare.

TRES propune trei Componente intercorelate pentru a structura munca:

  • C1 permite o bună gestionare și coordonare din punct de vedere trategic, financiar și administrativ;
  • C2 îmbunătățește și asigură implicarea cu succes a principalilor stakeholderi, susține durabilitatea și difuzarea rezultatelor prin intermediul unui site -web 2.0.-bazat pe strategia de diseminare și crearea de rețele, făcând din TRES, lider de opinie;
  • C3 definește un cadru comun pentru identificarea de “Bune Practici”, analiza și schimbul care duce la planurile de implementare individuale. C3 combina o analiza regionala traditionala, cu o abordare mai inovatoare, care urmareste un sistem de luare a deciziilor bazat pe  consortiu si utilizator; de altfel creeaza si testeaza noi retete si actiuni de inovare si crestere inteligente, promitatoare.